golven

27 september 2017

De haven van Zierikzee is één van de plekken in Nederland waar je goed bruinvissen kunt waarnemen. Niet alleen kun je er bruinvissen zien langs zwemmen, je kunt ze er ook horen!

Een boei met hieraan een hydrofoon bevestigd zendt de geluiden die bruinvissen maken naar een zuil op de kant. Studio Bruinvis heet het project dat een initiatief is van Stichting Rugvin. Op de boei is een teller bevestigd welke bijhoudt hoe vaak het geluid van de bruinvissen wordt aangezet. De teller die half augustus geplaatst was stond na een ruime maand op meer dan 1000 afspeelmomenten. Dat zijn ongeveer 30 momenten per dag bij niet uitzonderlijk goed weer. Observaties in begin augustus gaven aan dat op zonnige dagen de bezoeken rond de 100 wandelaars en fietsers per dag liggen.

Momenteel worden de eerste weken dataopslag van de bruinvisgeluiden uitgelezen door 3 studenten van het van Hall Larenstein in Leeuwarden. Deze studenten onderzoeken o.m. de relatie van het getijde en de aanwezigheid van bruinvissen bij het havenhoofd. Stichting Rugvin hoopt hiermee bezoekers van Studio Bruinvis binnenkort beter te kunnen infomeren over wat de beste momenten zijn om naar de bruinvissen te luisteren. Daarnaast zal de data ook inzicht geven over de invloed van het seizoen, aanwezigheid voedsel duur van de aanwezigheid etc.

                      studio bruinvis

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn