golven

17 mei 2017

Deze middag heeft het team van SOS Dolfijn een melding gekregen over een walvis in de problemen bij Egmond. Het team van KNRM - Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij Egmond had de eerste alarmmelding ontvangen via een vissersboot ter plaatse en stond klaar om te helpen. Op ontvangen beeldmateriaal werd snel duidelijk dat het om een spitssnuitdolfijn ging in nood. Het dier vertoonde zoals op deze beelden is te zien afwijkend gedrag en bleek niet meer in staat tot normaal zwemmen en/of duiken. Kort na de melding spoelde de spitssnuitdolfijn levend aan op het strand van Egmond en overleed kort daar na.

Spitssnuitdolfijnen leven normaal in de diepere zeeën en een volwassen dier is ruim vijf meter groot. Deze spitssnuitdolfijn had een lengte van zo’n drie meter wat duidt op een nog jong dier. De walvis wordt overgebracht naar Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde waar uitgebreid onderzoek zal plaatsvinden om zo te achterhalen wat het dier mankeerde en wat de doodsoorzaak is.

*UPDATE 19-05-2017* Uit de eerste resultaten van het onderzoek is gebleken dat het om een zieke jonge mannetjes Spitssnuitdolfijn ging. Het dier had in elk geval een longontsteking en een ontsteking aan de lever. Ook diverse huidontstekingen. Het dier woog 380 kg en was iets meer dan 3 meter lang. www.uu.nl/nieuws/levend-gestrande-gewone-spitssnuitdolfijn-was-ziek  

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn