golven

06 juni 2017

Een zeer bijzondere vondst gisteren in de netten van een Stellendams visserschip. Namelijk een dode bruinviskalf met 2 hoofden! De Siamese bruinviskalf was naar schatting zo’n halve meter groot en 4 kilogram zwaar. De vondst werd gemeld via de website Visserijnieuws.

Het kalfje is kort na de vondst terug gegooid in het water, mogelijk omdat de vissers bang waren voor een hoge boete. Jammer, want tweelingen is een zeldzaamheid bij walvissen en de vondst van een Siamese tweeling is dan ook zeer interessant voor wetenschappelijk onderzoek.

De periode van mei tot augustus is de tijd van het jaar waarin bruinviskalfjes worden geboren. Bruinvissenvrouwtjes zijn vanaf een leeftijd van drie tot vijf jaar geslachtsrijp. Na een draagtijd van zo’n 10-11 maanden wordt het kalfje geboren en zoogt het dier zo’n half jaar bij de moeder. Bij de geboorte is een bruinviskalf gemiddeld 65 tot 90 centimeter groot en weegt dan circa 5 kg.

                siamese bruinvis

*UPDATE 07-07-2017* 
Volgens deze publicatie is het bruinviskalf al eerder gevonden en wel op 30 mei. In de publicatie ook meer beeldmateriaal: www.hetnatuurhistorisch.nl/fileadmin/user_upload/documents-nmr/Publicaties/Deinsea/Deinsea_17/Kompanje_Campuysen_Leopold_DEINSEA_17_1-5_2017_06_07.pdf 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn