golven

24 juli 2019

Schotse tuimelaar dolfijnen bezochten de Nederlandse kust

Afgelopen vrijdag werd een groep van 10 tot mogelijk 20 tuimelaar dolfijnen waargenomen voor de Nederlandse kust. Kort na zeven uur in de ochtend werden de dieren opgemerkt door vogelaars ter hoogte van Camperduin. De dolfijnen zwommen in noordelijke richting. Een unieke waarneming zegt ook SOS Dolfijn vrijwilliger en NIOZ-onderzoeker Jeroen Hoekendijk, die de groep ter hoogte van Huisduinen dicht op de kust zag zwemmen. ‘Heel bijzonder,’ zegt Hoekendijk, ‘want tuimelaars zie je zelden vanaf de kust en zeker niet in zo’n grote groep’. Hij maakte deze schitterende beelden van de waarneming.

Hoekendijk en collega-onderzoekers van het Wageningen Marine Research instituut zagen de dolfijnen verder noordwaarts zwemmen het Marsdiep in, een zeegat tussen Texel en Den Helder. De laatst gemelde waarneming op de website www.waarneming.nl was rond half vier in de middag ter hoogte van Oudeschild Texel.

Het beeldmateriaal is gedeeld met Schotse onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen. Sinds 1989 doen zij onderzoek naar de tuimelaar dolfijnen die voor de oostkust van Schotland leven. Zij herkende op de beelden een aantal dieren terug die ook voorkomen in hun fotocatalogus. Waaronder een volwassen mannetjes tuimelaar dolfijn die de naam Mischief heeft gekregen. Dat dier wordt al sinds 1989 door de onderzoekers regelmatig gezien en is gemakkelijk te herkennen aan zijn rugvin. Ook dolfijnen Sickle, Chewbacca en een 12-jarig vrouwtje genaamd Sparkle werden herkend door de onderzoekers. Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat een aantal van de dieren zo ver van de Schotse kust vandaan zijn waargenomen. Een primeur dus!

mischiefMischief fotocatalogusmischief marsdiepMischief in het Marsdiep.
Foto door Mardik Leopold

Zie jij ook een walvis, bruinvis of dolfijn? Meld dit dan altijd even via de website www.waarneming.nl

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn