golven

21 maart 2018

SOS Dolfijn en het IFAW, International Fund for Animal Welfare, hebben vandaag in Den Haag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hiermee spreken ze af de komende jaren te gaan samenwerken om walvissen en dolfijnen optimaal te kunnen helpen in Nederland en om zo spoedig mogelijk een nieuw opvangcentrum te realiseren. Naast financiële steun voor de opvangactiviteiten richt de samenwerking zich op het uitwisselen van kennis en gezamenlijke educatieve projecten op het gebied van dier- en natuurbescherming.

Hulp aan walvissen in nood
SOS Dolfijn is een natuur- en hulporganisatie en expert in de hulpverlening bij walvisachtigen in nood. De stichting is gespecialiseerd in de opvang van kleine walvisachtigen zoals de bruinvis. De afgelopen 10 jaar zijn ruim 40 bruinvissen na rehabilitatie teruggebracht naar zee. SOS Dolfijn beheerde daarmee het meest succesvolle opvangcentrum voor walvisachtigen ter wereld. Het IFAW heeft als internationale dierenwelzijnsorganisatie onder andere een uitgebreid beschermingsprogramma voor walvissen. Met het ‘Marine Mammal Rescue and Research team’ in de Verenigde Staten heeft het IFAW een uitmuntende reputatie opgebouwd door de vele reddingen van grote groepen gestrande walvissen en dolfijnen. Door bundeling van de kennis van beide organisaties, wordt walvishulp wereldwijd naar een nieuw niveau gebracht.

ifaw actie

Educatie
Naast de noodhulp voor walvisachtigen is educatie voor beide organisaties een belangrijke pijler. SOS Dolfijn heeft de afgelopen jaren een aantal educatieve platforms ontwikkeld waarmee voorlichting wordt gegeven door het hele land. Zo reist een team van SOS Dolfijn met een educatief veldhospitaal genaamd ‘Het Reizende Walvisziekenhuis’ langs scholen en evenementen en is onlangs een digitaal lespakket voor de basisscholen online gegaan. In het veldhospitaal leren bezoekers meer over de diverse walvissen die voorkomen in de Noordzee maar ook meer over de gevaren waarmee deze dieren te maken hebben, zoals overbevissing en vervuiling. Met het thema ‘Ocean Noise’ wil het IFAW komend jaar extra aandacht vragen voor de ernstige gevolgen van geluidsoverlast onder water en de effecten hiervan op walvissen. Komende zomer zullen de beide organisaties op een aantal evenementen samen voorlichting gaan geven.

Hervatten opvang
Doordat SOS Dolfijn de voormalige vestigingslocatie per januari 2017 heeft verlaten, is er tijdelijk geen opvang van kleine walvisachtigen mogelijk. Het team van SOS Dolfijn is wel onveranderd klaar blijven staan voor walvissen in nood. Momenteel zijn het IFAW en SOS Dolfijn in gesprek met een derde partij voor de realisatie van een nieuwe vestigingslocatie voor SOS Dolfijn zodat opvangactiviteiten hervat gaan worden. Het afgelopen jaar zijn diverse opties grondig onderzocht en de verwachting is dat met de derde partner zeer binnenkort een akkoord wordt bereikt en de bouw van een modern en professioneel nieuw walviscentrum kan worden gestart. Voor de realisatie van de bouw zoeken de partijen nog financiële steun. Geïnteresseerde bedrijven of organisaties kunnen zich aanmelden bij SOS Dolfijn.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn