golven

02 april 2016

Om 08:15 uur vanochtend zien vogelspotters een grote walvis zwemmen bij het Zeeuwse Breskens.
Al snel wordt duidelijk dat het gaat om een potvis en mogelijk zelfs om twee potvissen.

Een potvis voor de Nederlandse kust is een dier in nood omdat potvissen moeilijk in dit ondiepe gebied kunnen navigeren en overleven.  SOS Dolfijn is dan ook bij een dergelijke waarneming bezorgd en roept iedereen op om de dieren niet te benaderen met boten.  Dit zou namelijk de acties van hulpverleners kunnen verstoren. 

De potvis zwemt in eerste instantie verder de Westerschelde op maar door een gezamenlijke operatie van de KNRM Breskens, Rijkswaterstaat, Douane en het Kustwacht schip de Zeearend is het gelukt om het dier weer richting open zee te begeleiden.  Het gevaar is echter pas geweken wanneer potvissen veilig hun weg de Noordzee uit hebben gevonden.
Het netwerk langs de rest van de Nederlandse kust maar ook de omringende landen is dan ook gealarmeerd door SOS Dolfijn en we blijven de situatie nauwlettend volgen. potvis vlissingen

Op 1 april kwam er ook al een melding dat er een potvis was gezien voor de kust bij Kijkduin. En de dag ervoor werden er mogelijk 2 walvissen waargenomen bij Ouddorp. Het zou mogelijk om dezelfde dieren of dier kunnen gaan. 

Foto: Albert Dijkstra 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn