golven

Oosterschelde bruinvis 'L039R033' dood gevonden
08 januari 2020

Sinds 2015 doet Stichting Rugvin foto-identificatieonderzoek naar de bruinvissen in de Oosterschelde. Door unieke uiterlijke kenmerken te fotograferen kunnen individuen worden herkend en over langere periode worden gevolgd.

Op zaterdag 4 januari werd een dode bruinvis bij de Bergse Diepsluis in het oosten van de Oosterschelde aangetroffen. Stichting ReddingsTeam Zeedieren (RTZ) ging ter plaatse om het kadaver op te halen en maakte foto’s. Deze foto’s zijn vergeleken met de foto-identificatiecatalogus van Stichting Rugvin, met een match als resultaat.

Foto’s van het dode dier konden gelinkt worden aan een bruinvis die ‘L039R033’ als identificatiecode heeft. Het is de tweede keer dat een dood gevonden bruinvis in de Oosterschelde gematcht kan worden met een individu dat eerder levend is gefotografeerd.

Bruinvis L039R033 is op drie verschillende dagen gefotografeerd door het foto-identificatieteam van Stichting Rugvin. De eerste waarneming was op 1 september 2017 bij Goese Sas. Exact een jaar later vond een korte tweede waarneming plaats ter hoogte van Ouwerkerk. De laatste waarneming waarbij L039R033 in levende lijve werd gefotografeerd was eind oktober 2018 bij Colijnsplaat. Tijdens deze waarneming zwom er een kalfje aan haar zijde. Opmerkelijk genoeg was het precies dit kalfje dat in februari 2019 dood gevonden werd en de eerste match tussen levend waargenomen en dood gevonden bruinvis was.

De bruinvis is voor verder onderzoek naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gebracht, waar afgelopen maandag sectie is verricht. Uit de eerste resultaten blijkt dat de bruinvis niet recent had gegeten. Ze had vermoedelijk een ontsteking aan de baarmoeder en was een dode foetus, die in vergaande staat van ontbinding was, aan het aborteren. Daarnaast had ze waarschijnlijk een ontsteking aan o.a. de lever. Nader microscopisch en bacteriologisch onderzoek zal mogelijk aanvullende informatie opleveren.

 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn