golven

14 januari 2018

Het is al langere tijd bekend dat de grijze zeehond bruinvissen aanvalt en eet. Soms weet een bruinvis aan deze aanval te ontsnappen. Maar de bijtwonden veroorzaken vaak nare infecties waardoor de bruinvis later alsnog sterft. In het opvangcentrum van SOS Dolfijn zijn er de afgelopen jaren ook een aantal bruinvissen verzorgd die verwondingen hadden opgelopen door een aanval van een grijze zeehond. Deze verwondingen, vaak op de staart, hadden dan langere tijd verzorging nodig en antibiotica tegen de ontsteking. In een recent gepubliceerd onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit Utrecht faculteit Diergeneeskunde en Stichting Rugvin, is voor het eerst aangetoond dat bruinvissen soms deze aanvallen door zeehonden wel kunnen overleven in het wild. In de foto-database van Stichting Rugvin werden bij vier bruinvis-individuen littekens vastgesteld die sterke overeenkomsten vertoonden met de wonden die grijze zeehonden kunnen toebrengen.  

Lees het volledige artikel hier: https://www.uu.nl/nieuws/ontsnapt-grijze-zeehond-bruinvis

Bruinvis Sven had geluk. Hij ontsnapte en overleefde de aanval van een grijze zeehond. Hij werd aangespoeld gevonden op Texel en had medische verzorging nodig. Zijn verhaal nog eens teruglezen en foto’s zien van de herstelde wonden? Klik dan hier

verwondingen staartBijtwonden op de staart bij een bruinvis

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn