golven

14 december 2017

Afgelopen vrijdag en dinsdag stranden er walvisachtigen levend op de Nederlandse kust. Beide dieren overleden kort na de stranding en werden overgebracht naar de Universiteit Utrecht waar uitgebreid onderzoek plaats vond om zo de oorzaak van de stranding en het overlijden te achterhalen.

Dinsdag 12 december werd op het strand van Noordwijk een levende bruinvis gevonden. De vinder probeerde met de beste bedoeling het dier nog terug te duwen in zee. Maar bruinvissen spoelen doorgaans alleen op onze kust aan wanneer ze ernstig ziek zijn. De zieke dieren zijn niet gebaat bij een terug duw poging en verdrinken dan vaak. Het mannetjesdier was sterk vermagerd en had over de hele huid diverse ontstekingen. Uit verschillende wonden kwamen walvisluizen gekropen. Onderzoek toonde verder aan dat de bruinvis kampte met een longontsteking en op de staart werden ontstoken bijtwonden aangetroffen. Deze bijtwonden had het dier vermoedelijk opgelopen toen het ontsnapte aan een aanval van een grijze zeehond.

scan
Foto: © NU.nl/Faculteit Diergeneeskunde Utrecht

Op het strand van Wijk aan Zee werd op vrijdag 8 december een witsnuitdolfijn gevonden. De volwassen mannetjesdolfijn had recent nog gegeten en woog 280 kg. Voorafgaand aan de sectie die plaats vond aan de Universiteit Utrecht, ging het dier daar eerst door een CT-scan. Zo kon bekeken worden of de dolfijn eventueel afwijkingen had aan de ruggengraat. Voor zover bekend is het voor het eerst dat een witsnuitdolfijn door een CT-scan is gegaan. Uitgebreide uitslagen van de sectie laten nog even op zich wachten. Wel werd een milde longontsteking geconstateerd en had de dolfijn mogelijk een hersenontsteking.

Meer over het onderzoek lees je hier.

Een uitgebreid fotoverslag van de gestrande bruinvis bij Noordwijk bekijk je hier.

 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn