golven

02 augustus 2017

Gisteravond rond zeven uur kwam bij SOS Dolfijn een melding binnen dat op Vlieland een volwassen bruinvis levend gestrand was gevonden. EHBZ-er (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren) Willem Stel zorgde dat het dier zo snel mogelijk vanaf de strandingsplek naar de haven van Vlieland werd vervoerd. Daar kon het dier overgedragen worden aan de KNRM Vlieland die voor een vlotte overtocht zorgden naar het vaste land. Bij Harlingen werd het dier overgedragen aan het rescueteam van SOS Dolfijn.

De bruinvis, een volwassen vrouwtje, blijkt extreem vermagerd te zijn. Zo zijn de flanken ingevallen en zijn zelfs de ruggengraat en schouderbladen zichtbaar door de vermagering. De bruinvis had ook bloederig roodbruin maagsap gebraakt. De sterke vermagering van het dier duidt er op dat het dier ziek was. Een directe terugplaatsing in zee zou de bruinvis dan ook niet helpen maar de situatie verslechteren. Terwijl de dierenarts van SOS Dolfijn de euthanasie voorbereidt, begint de volwassen bruinvis opnieuw te braken en blaast ze haar laatste adem uit. Aan de Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde is onderzoek verricht om te achterhalen wat deze bruinvis precies mankeerde. Uit de eerste bevindingen is al gebleken dat het dier een long- en leverontsteking had. 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn