golven

05 februari 2018

Gisteravond kwam er aan het begin van de avond een melding binnen dat er op Texel een levend gestrande bruinvis was gevonden. De vinder had het dier aangetroffen aan de Waddendijk en wetende dat het dier hulpbehoevend was, meegenomen vanaf de strandingsplek om het direct daarna over te dragen aan medewerkers van Ecomare. Het dier werd door hen tijdelijk verzorgd in een speciale transportkist. Ecomare heeft onmiddellijk SOS Dolfijn en een lokale dierenarts ingeschakeld om het dier te beoordelen. Hoewel het dier er, op wat verwondingen na, ogenschijnlijk goed uitzag, bleek het dier bij nader onderzoek symptomen van ziekte te tonen.

De jonge mannetjes bruinvis, geboren in de zomer van 2017, toonde eerste tekenen van vermagering. Een bruinvis is in het wild de hele dag bezig met het vinden van voedsel. Bruinvissen hebben dagelijks tot wel 10% van het eigen lichaamsgewicht nodig aan vis. Wanneer een walvis niet in staat is om voldoende voedsel te vangen, heeft dit doorgaans een onderliggende oorzaak. De bruinvis had diverse verwondingen op het lichaam. Zo had hij over een groot oppervlakte van de linkerflank meerdere verwondingen, vermoedelijk veroorzaakt doordat vogels de bruinvis na de stranding hadden aangepikt. Ook waren afwijkingen in beide ogen zichtbaar en was de lichaamstemperatuur van de bruinvis laag.

archief

Op dit moment zijn er geen geschikte faciliteiten beschikbaar om bruinvissen opvang te bieden. Op basis van de bevindingen door de dierenarts en in overleg met de experts van SOS Dolfijn is besloten om de bruinvis uit zijn lijden te verlossen door het dier te laten inslapen. Naar inschatting zou de bruinvis bij een directe terugkeer in zee geen reële kans hebben om te overleven.

SOS Dolfijn is momenteel in gesprek om zo spoedig mogelijk weer over opvangfaciliteiten te beschikken. Omdat walvisopvang zeer complex is, vergt het vinden van de juiste locatie en samenwerkingspartners veel tijd. SOS Dolfijn was genoodzaakt om afgelopen jaar de vorige locatie te verlaten. Tot aan 2017 was SOS Dolfijn gevestigd op het terrein van het Dolfinarium te Harderwijk. Omdat visie en doelstellingen van beide organisaties steeds verder uit elkaar kwamen te liggen en inkomsten op die locatie steeds verder uitbleven, was SOS Dolfijn genoodzaakt te vertrekken en op zoek te gaan naar nieuwe partners en een nieuwe locatie.  

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn