golven

29 juli 2016

Eind van deze ochtend komt er een melding binnen bij SOS Dolfijn, via medewerkers van Ecomare op Texel.
In de grachten van het nabijgelegen Den Helder is een bruinvis waargenomen!

Dit is erg opmerkelijk maar voor de experts van het kenniscentrum voor walvissen, ook direct een aanleiding om te vermoeden dat het hier mogelijk om een dier in nood gaat. Na contact met mensen ter plaatse in Den Helder wordt dan ook vrij snel besloten om een team onderweg te sturen.

Twee medewerkers van SOS Dolfijn gaan met de dolfijnambulance op pad om de situatie te beoordelen. Ter plaatse wordt als snel duidelijk dat het dier in een benarde positie is gekomen. Bruinvissen kunnen namelijk niet dagenlang in zoet water verblijven en de weg terug naar de zoute zee is lang voor het dier. Ook kan het dier op de huidige locatie mogelijk niet voldoende voedsel vinden. De bruinvis zwemt op dat moment in de binnengrachten en om terug in zee te komen moet het zijn/haar weg terug vinden via de Koopvaarderssluis en Het Nieuwe Diep. Het dier vertoont in eerste instantie onrustig gedrag en blijft continu op de dezelfde locatie rondjes zwemmen. De jonge bruinvis zwemt dan ter hoogte van het Nationaal Reddingsmuseum Doris Rijker. Met behulp van medewerkers van het museum worden de loopbruggen geopend om zo de weg terug gemakkelijker te maken voor de bruinvis. Mogelijk vond de bruinvis het spannend om onder de stalen bruggen door te zwemmen. Het zwemgedrag wordt wat rustiger in elk geval.

Het is lastig om een inschatting te maken van de gezondheid van het dier gezien het troebele water waar in het zwemt. Maar de medewerkers van SOS Dolfijn denken wel dat zijn huid wat verslechterd is en dat het dier er wat vermagerd uit ziet. Het is een dier van ongeveer een meter lengte. SOS Dolfijn blijft ter plaatse om het dier te observeren en daar waar mogelijk de kansen voor het dier te vergroten. Bijvoorbeeld door mensen op afstand te houden en zorgen voor een zo rustig mogelijke situatie voor het dier.

Rond 17:30 uur lijkt er een sprankje hoopje wanneer de bruinvis niet meer wordt gezien en bij de laatste waarneming het dier richting de sluis zwom.

Helaas zien de medewerkers van SOS Dolfijn het dier opnieuw terug op dezelfde locatie om 19:00 uur. De situatie blijft dus zeer zorgelijk.

SOS Dolfijn doet de dringende oproep aan iedereen om het dier niet te benaderen!!
Elke benadering kan de kansen op overleven voor het dier verkleinen!! 

UPDATE 30-07-2016 15:00 uur: tot nu toe is het dier niet meer waargenomen. SOS Dolfijn staat in contact met diverse organisaties ter plaatse. Er wordt naar de Helderse bruinvis uitgekeken. Gehoopt wordt dat het dier zijn/haar weg terug naar zee heeft gevonden, ook al is die kans klein. Het rescue team blijft standby staan en zal in actie komen wanneer de bruinvis weer wordt waargenomen. 

UPDATE 31-07-2016 12:00 uur: De Helderse bruinvis is vandaag opnieuw waargenomen in de grachten van Den Helder. SOS Dolfijn is in contact met mensen ter plaatse. De bruinvis toont nog steeds actief zwemgedrag en zwemt er nu al enkele dagen. Bruinvissen kunnen niet lang zonder voedsel, ze zullen dan snel uitdrogen en verzwakken. Dit betekend dat deze bruinvis dus wel vis vangt in het gebied. Het is echter geen normaal en gezond leefgebied voor een bruinvis. Daarom houden we het dier nauwlettend in de gaten en zullen ook vandaag het dier komen observeren. We roepen wederom op om de bruinvis niet met boten te benaderen! Dit kan zijn/haar toestand ernstig verslechteren en het dier erg veel stress bezorgen! 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Wall of Shame

03-10-2021: Vandaag was SOS Dolfijn op bezoek in Petten bij Arnold Gronert. Tientallen jaren was hij hulpverlener in het gebied om dieren in nood te helpen. Ook raapte hij afval van de stranden en maakte er kunst mee. 

Lees meer

 
 

Verzwakte bruinvis bij Termunten 

27-08-2021: De bruinvis die verzwakt vorige week werd aangetroffen bij Termunten was ziek. Dat blijkt uit het onderzoek van de Universiteit Utrecht. De bruinvis kampte met een longontsteking en ernstige huidonsteking. 

Lees meer

 
 

Piek in bruinvisstrandingen op de Wadden

29-08-2021 Er spoelen tientallen bruinvissen momenteel aan op de Waddeneilanden. Hoe dit aantal plots zo is gestegen is nog onbekend.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn