golven

Levend gestrande bruinvis Wassenaar
03 februari 2022

Vanmiddag om kwart voor twee werd het team van SOS Dolfijn gealarmeerd dat op het strand van Wassenaar een levende bruinvis op het strand was aangetroffen. Lokale hulpverleners zijn direct ter plaatse gegaan en ook de dolfijnambulance van SOS Dolfijn is met spoed vertrokken. Al binnen een kwartier was hulp ter plaatse en hebben hulpverleners Kees en Rinus van EHBZ Noordwijk het dier van het strand gehaald. Zij hebben het dier overgebracht en tijdelijk zorg verleend bij de post van de post KNRM Scheveningen.  Medewerkers van SOS Dolfijn hebben het dier daar overgenomen.
Het opvangcentrum is nog niet gereed voor volledige revalidatie maar de bruinvis is wel meegenomen naar Anna Paulowna waar het dier goed onderzocht kan worden door de dierenarts. Mogelijk is het dier door de storm Corrie verzwakt geraakt en daardoor gestrand.

In een speciaal opgezet bad kan het dier bij SOS Dolfijn op Landgoed Hoenderdaell bijkomen.
Zodra de weersomstandigheden het toelaten en het dier is bijgekomen, wordt de vrouwtjesbruinvis zo snel mogelijk weer terug naar zee gebracht. Ze zwemt inmiddels goed zelf. De verzorgers hebben haar heel toepasselijk Corrie genoemd.

 

Update 04-02-2022: Met man en macht is er gisteren hard gewerkt om de gestrande bruinvis een tweede kans te bieden. Tegen twee uur kwam de melding gistermiddag dat er op het strand van Wassenaar een bruinvis levend gestrand was aangetroffen. Lokale hulpverleners waren razendsnel ter plaatse en hebben de vrouwelijke bruinvis van het strand gehaald. Ze hebben haar overgebracht naar de post van de KNRM Scheveningen waar ze tijdelijk verzorgd kon worden tot het team van SOS Dolfijn met de dolfijnambulance ter plaatse was. De bruinvis is meegenomen naar de thuisbasis van de stichting in Anna Paulowna voor onderzoek. 
De bruinvis bleek een jonge dame te zijn in een redelijke voedingstoestand. In Anna Paulowna is het nieuwe centrum van SOS Dolfijn nog volop in aanbouw, maar in een nood-zwembad kon eerste zorg worden geboden. Een dierenarts van SOS Dolfijn heeft de bruinvis grondig onderzocht. Bloeduitslagen toonde dat de bruinvis, die Corrie was genoemd naar de storm die haar mogelijk verder in de problemen had gebracht, ernstig ziek was. Corrie had door inwendige problemen bloedverlies en een duidelijk ontstekingsbeeld. Bij dergelijke aangespoelde dieren is vaak maandenlange behandeling en revalidatie nodig. Met het centrum nog in aanbouw kon SOS Dolfijn haar dat niet bieden. Overgebleven opties zijn dan een directe terugplaatsing in zee of het dier laten inslapen. Corrie had na een uurtje zwemmen in het nood-zwembad al weer ondersteuning nodig en was duidelijk in een zieke, verzwakte toestand. Het was dan ook niet reel om te denken dat ze enig kans van overleven had in zee. Daarom is besloten om haar verder lijden te besparen en heeft de dierenarts haar laten inslapen. 
De bruinvis is overgebracht naar de Universiteit Utrecht waar vandaag uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar de reden van stranding. SOS Dolfijn is alle betrokken personen dankbaar voor de hulp.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn