golven

19 november 2018

De griend die gisteren overleed voor de kust bij Egmond aan Zee was ernstig ziek. SOS Dolfijn ging direct ter plaatse toen gisterenochtend een griend werd waargenomen voor de kust bij Camperduin. Tijdens een observatie ter plaatse werd al direct duidelijk dat de toestand zorgelijk was. De griend zwom alleen en zeer onrustig langs de kustlijn in zuidelijke richting. Ter hoogte van Egmond aan Zee overleed de griend enkele ogenblikken nadat het dier strandde op een zandbank. Hulp was niet mogelijk. Nog diezelfde avond is uitgebreid onderzoek uitgevoerd aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht om de doodsoorzaak te achterhalen. Het onderzoek is nog niet afgerond maar al wel is duidelijk dat de griend een zeer ernstige longontsteking had, vermoedelijk veroorzaakt door een bacteriële infectie, en een acuut herseninfarct. Die combinatie is de doodsoorzaak van het dier.

archief

De griend was een volwassen mannetje met een lengte van 5,5 meter en woog ruim 2000 kg. Het dier verkeerde in een goede voedingstoestand maar had niet recent gegeten. Volgens de onderzoekers is de griend een korte tijd ernstig ziek geweest. Een uitgebreid gehooronderzoek is ook ingezet om uit te sluiten of de griend gehoorschade had. Het komt niet vaak voor dat er grienden worden waargenomen voor de Nederlandse kust. Grienden leven voornamelijk in grote, sociale groepen en in diepere wateren. Kenmerkend is de sikkelvormige rugvin, het bolle voorhoofd en de ankervormige vlek op de onderzijde van het dier. SOS Dolfijn bedankt alle mensen betrokken bij de hulpverlening aan dit dier.

Beeldmateriaal door Mirjam Kraanen.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn