golven

04 november 2018

04-11-2018: Voor de Nederlandse kust is vandaag opnieuw een bultrug waargenomen. Het dier is meerdere keren gezien ter hoogte van Scheveningen - Ter Heijde. In oktober werd voor de kust van Texel ook al een aantal dagen een bultrug walvis waargenomen. Zie jij ook een walvis, dolfijn of bruinvis zwemmen? Meld dit dan altijd even via de website www.waarneming.nl
Wil je meer leren over bultruggen? Bezoek dan deze pagina.

Update 07-11-2018:
Wauw!
Je kon vandaag volop whale-watchen voor de Nederlandse kust. Bij het Zuiderhavenhoofd van Scheveningen-Den Haag kon je vandaag bruinvissen en een bultrug zien!! Beide soorten zijn er om bekend dat ze dicht onder de kust kunnen voorkomen zonder hierbij in de problemen te zijn. Op deze beelden is te zien hoe de bultrug zelfs even de havenmonding inzwom.

Update 08-11-2018:
Gisteren hebben veel mensen genoten van de aanwezigheid van de bultrug voor de Nederlandse kust. Vanaf de havenmonding was de walvis goed te zien. Ook waren er bruinvissen in het gebied op jacht naar voedsel. Thea van Gogh maakte deze schitterende foto van de twee walvissoorten. Zie jij de bruinvis in de foto?

scheveningen

Update 13-11-2018
Al ruim een week wordt voor de Zuid-Hollandse kust dagelijks een bultrug waargenomen. Het dier is geregeld te zien van het Zuiderhavenhoofd bij Scheveningen maar ook zuidelijker voor de kust van Kijkduin en Ter Heijde en noordelijker tot aan gebied Meijendel. De waarnemingen leveren soms prachtige beelden op. Zoals ook deze foto gemaakt door Ernest Prins. Er komen soms bezorgde vragen binnen of een bultrug wel kan overleven in de Noordzee en niet verdwaald is. Bultruggen zijn migrerende baleinwalvissen en trekken dus van het ene leefgebied naar het andere. De afgelopen jaren komen bultruggen tijdens deze trektochten steeds vaker op bezoek in de ondiepe Noordzee. Van bultruggen is bekend dat ze zich goed kunnen redden in ondiepe gebieden. Mits de dieren dus gezond zijn en met rust worden gelaten, is er geen reden om aan te nemen dat het dier in gevaar is. Op basis van foto-identificatie kon bepaald worden dat deze bultrug in oktober al enkele dagen voor de kust van Texel te zien was. 

scheveningen

Update 23-11-2018
Vandaag is opnieuw een bultrug waargenomen in Zuid-Holland. Rond half twee werd de bultrug gezien zwemmend in de Maasmonding ter hoogte van de Euromax Terminal Rotterdam. Het dier zwom richting het Calandkanaal maar werd een uur later alweer gezien zwemmend richting zee. Eind van de middag zijn er nog waarnemingen gemeld ter hoogte van de Maasvlakte. Hoewel het op basis van het beeldmateriaal lastig met zekerheid is te zeggen, is deze bultrug zeer waarschijnlijk hetzelfde dier dat al langere tijd voor de Nederlandse kust wordt waargenomen. Op 14 oktober werd een bultrug gezien voor de westkust van Texel en sinds 4 november zwemt dat dier vrijwel dagelijks voor de Zuid-Hollandse kust. De bultrug lijkt in goede gezondheid en deze walvissoort staat er om bekend goed in ondiepe gebieden te kunnen leven.

bultrug maasmonding gemaakt door verkeerspost hoek holland

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn