golven

28 december 2018

De afgelopen dagen worden er veel bruinvissen waargenomen voor de Nederlandse kust. Een populaire plek om deze kleine walvissen te zien is bijvoorbeeld vanaf de pieren bij IJmuiden. Ook zijn er veel dode dieren aangespoeld. Bij een aantal van de dode aangespoelde dieren was het aan de verwondingen al goed zichtbaar dat deze dieren het slachtoffer waren geworden van een aanval door een Grijze zeehond. De Grijze zeehond is het grootste roofdier in Nederland, een volwassen mannetje kan wel bijna drie meter groot worden en ruim 300 kg wegen. Een volwassen bruinvis weegt ongeveer 50 – 60 kg en is zo’n anderhalve meter groot. Op de stranden van Westenschouwen, Kijkduin, Terschelling, Vlieland en Texel werden dode bruinvissen gevonden die vermoedelijk door een Grijze zeehond waren aangevallen. Een aantal van deze dieren kon worden geborgen voor onderzoek. Aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht wordt onderzoek gedaan op dode bruinvissen. Via dit strandingsonderzoek wordt getracht de doodsoorzaak te achterhalen en kan zo ook bepaald worden of de strandingen bijvoorbeeld komen door menselijk handelen, ziekte of natuurlijke vijanden. Voor meer informatie over het onderzoek bezoek de website: www.uu.nl/onderzoek/strandingsonderzoek

bruinvis

Foto RTZ Zuidwest

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn