golven

23 juni 2019

Bij een duikerslocatie aan het Veerse Meer, ter hoogte van de Zeeuwse plaats Kats, troffen deze middag twee Belgische duikers een kleine bruinvis aan. Het diertje was gestrand op de oesterbanken.

Via de meldkamer werden lokale hulpverleners van het RTZ gealarmeerd die vervolgens direct het rescue-team van SOS Dolfijn op de hoogte brachten. Onmiddellijk ging het team onderweg met de dolfijnambulance en ook de lokale hulpverleners gingen snel met een speciale transportkist ter plaatse. In de transportkist kon de bruinvis goed worden verzorgd en continu nat worden gehouden. Het bleek te gaan om een kalfje van max enkele dagen oud. In de omgeving werd goed uitgekeken maar in het gebied werd geen volwassen bruinvis waargenomen. De vrouwtjesbruinvis van zo'n 76 cm groot was mogelijk het moederdier al snel naar de geboorte kwijt geraakt. Dergelijk jonge dieren kunnen niet overleven zonder het moederdier en hebben zelfs in de eerste levensfase de steun van de moeder nog nodig bij het zwemmen. Ook is opvang van deze jonge dieren niet mogelijk. SOS Dolfijn was snel na de melding ter plaatse. Terwijl een lokale dierenarts benaderd werd om het diertje uit het lijden te verlossen, blies de gewonde jonge bruinvis de laatste adem uit. Het diertje gaat naar de Universiteit Utrecht waar het verder onderzocht zal worden.

kalfje kats

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn