Bruinvis Sven terug naar zee

17 oktober 2016

De op Texel gestrande bruinvis Sven, die 7 maanden in het opvangcentrum van SOS Dolfijn verbleef, is vandaag teruggebracht naar zee. Vanochtend werd Sven met de speciale dolfijnambulance van SOS Dolfijn naar Lauwersoog gebracht, waar de reis per boot werd voortgezet. Boven de Waddeneilanden is de kleine walvis losgelaten. Sven zwom direct zijn vrijheid tegemoet. Voor de medewerkers en vrijwilligers van Stichting SOS Dolfijn was dit de kroon op het werk.

Bruinvis Sven

Bruinvis Sven werd op 19 maart op het wad aan de oostkant van Texel gevonden. Het vermagerde en gewonde dier werd door passerende toeristen opgemerkt. Medewerkers van Ecomare hebben de bruinvis van het wad gehaald en vervoerd naar de vaste wal, waar het dier kon worden overgedragen aan het noodteam van SOS Dolfijn. In het opvangcentrum van de Stichting kreeg Sven de hulp die hij nodig had en werd hij 24/7 door medewerkers en vrijwilligers verzorgd. Sven werd behandeld tegen diverse medische problemen waaronder een longworminfectie en zweren in zijn slokdarm. Bij binnenkomst had Sven ook een bijtwond aan zijn staart, veroorzaakt door een grijze zeehond. Ook deze wond had lange tijd behandeling nodig. Hoofd Opvang Jolanda Meerbeek: “Het was een lange periode die Sven nodig had om volledig te herstellen. Nadat we hem overboord hadden geplaatst konden we goed zien hoe hij langzaam de diepte in zwom. Prachtig! Hier doen we het allemaal voor!”

SOS Dolfijn

SOS Dolfijn is het enige opvangcentrum voor walvisachtigen in Noord-Europa. De Stichting komt in actie voor bruinvissen en dolfijnen die voor de Nederlandse, Duitse, Belgische en Noord-Franse kust in nood verkeren en zet zich in voor een brede bescherming van walvisachtigen in de Noordzee. Middels een samenwerking met wetenschappers doet SOS Dolfijn meer kennis op over bruinvissen. Dit zorgt ervoor dat er betere methoden worden ontwikkeld om walvissen te beschermen. De kennis die de Stichting over deze dieren heeft, wordt ook door middel van educatie op scholen en evenementen verspreid.

Laatste patiënt in Harderwijk

Sven deelde het bassin in het opvangcentrum van SOS Dolfijn de afgelopen maanden met bruinvis Nena. Zij spoelde twee weken eerder dan Sven aan op de Duitse kust. Helaas kon Nena nog niet mee terug naar zee vandaag omdat zij nog behandeld wordt tegen een hardnekkige longontsteking. Ondanks dat de twee goed met elkaar overweg konden, zal Sven zich nu prima weer alleen kunnen redden in zee. Bruinvissen leven in het wild namelijk zowel solitair als in kleine groepjes. Nena is de laatste bruinvis op de huidige locatie van de stichting. SOS Dolfijn maakte eerder dit jaar bekend de locatie in Harderwijk te gaan verlaten per 31 december 2016 en is op zoek naar een nieuwe vestigingslocatie.

Steun

Zonder de hulp van SOS Dolfijn had Sven zijn stranding zeker niet overleeft. Het is dan ook belangrijk dat de stichting blijft bestaan, zodat gestrande bruinvissen en dolfijnen een tweede kans kunnen blijven krijgen. Om het reddingswerk te kunnen doen is SOS Dolfijn volledige afhankelijk van giften en donaties. De stichting roept een ieder die SOS Dolfijn en walvissen een warm hart toe dragen, dan ook op om donateur te worden! Dit kan eenvoudig via www.sosdolfijn.nl

uitzet sven

Webwinkel

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Nieuwsbrief Oktober

16-10-2015: Vandaag is nieuwsbrief nummer 35 uitgebracht. Met in deze editie:

Je leest de nieuwsbrief hier.Namens het hele team van SOS Dolfijn veel leesplezier gewenst.

Automatisch vier keer per jaar de nieuwsbrief ontvangen? 
Meld je aan via info@sosdolfijn.nl 

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

Home Kids Corner Opvangcentrum Meer leren
Wat doet SOS Dolfijn Walvissen in de Noordzee Stranding Walvisachtigen in nl
Onze missie Bruinvissen EHBO Verzorging Bruinvis
Contact Help mee Terug naar zee Bedreigingen
Verlanglijst Wat kun je doen Nu in opvang Informatiemateriaal
  Gestrand dier gevonden?    
  Vacatures   Links

Heeft uw bedrijf ook interesse?

klik hier grijs

Vrienden van SOS Dolfijn

 

 

iqount logo xlence  Advocaten van Riet witkamp Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo Dieseko Group mazierBHV Training Zeeland
IFAW
 

                        

                   
     
      

         

English
vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn