golven

17 oktober 2016

De op Texel gestrande bruinvis Sven, die 7 maanden in het opvangcentrum van SOS Dolfijn verbleef, is vandaag teruggebracht naar zee. Vanochtend werd Sven met de speciale dolfijnambulance van SOS Dolfijn naar Lauwersoog gebracht, waar de reis per boot werd voortgezet. Boven de Waddeneilanden is de kleine walvis losgelaten. Sven zwom direct zijn vrijheid tegemoet. Voor de medewerkers en vrijwilligers van Stichting SOS Dolfijn was dit de kroon op het werk.

Bruinvis Sven

Bruinvis Sven werd op 19 maart op het wad aan de oostkant van Texel gevonden. Het vermagerde en gewonde dier werd door passerende toeristen opgemerkt. Medewerkers van Ecomare hebben de bruinvis van het wad gehaald en vervoerd naar de vaste wal, waar het dier kon worden overgedragen aan het noodteam van SOS Dolfijn. In het opvangcentrum van de Stichting kreeg Sven de hulp die hij nodig had en werd hij 24/7 door medewerkers en vrijwilligers verzorgd. Sven werd behandeld tegen diverse medische problemen waaronder een longworminfectie en zweren in zijn slokdarm. Bij binnenkomst had Sven ook een bijtwond aan zijn staart, veroorzaakt door een grijze zeehond. Ook deze wond had lange tijd behandeling nodig. Hoofd Opvang Jolanda Meerbeek: “Het was een lange periode die Sven nodig had om volledig te herstellen. Nadat we hem overboord hadden geplaatst konden we goed zien hoe hij langzaam de diepte in zwom. Prachtig! Hier doen we het allemaal voor!”

SOS Dolfijn

SOS Dolfijn is het enige opvangcentrum voor walvisachtigen in Noord-Europa. De Stichting komt in actie voor bruinvissen en dolfijnen die voor de Nederlandse, Duitse, Belgische en Noord-Franse kust in nood verkeren en zet zich in voor een brede bescherming van walvisachtigen in de Noordzee. Middels een samenwerking met wetenschappers doet SOS Dolfijn meer kennis op over bruinvissen. Dit zorgt ervoor dat er betere methoden worden ontwikkeld om walvissen te beschermen. De kennis die de Stichting over deze dieren heeft, wordt ook door middel van educatie op scholen en evenementen verspreid.

Laatste patiënt in Harderwijk

Sven deelde het bassin in het opvangcentrum van SOS Dolfijn de afgelopen maanden met bruinvis Nena. Zij spoelde twee weken eerder dan Sven aan op de Duitse kust. Helaas kon Nena nog niet mee terug naar zee vandaag omdat zij nog behandeld wordt tegen een hardnekkige longontsteking. Ondanks dat de twee goed met elkaar overweg konden, zal Sven zich nu prima weer alleen kunnen redden in zee. Bruinvissen leven in het wild namelijk zowel solitair als in kleine groepjes. Nena is de laatste bruinvis op de huidige locatie van de stichting. SOS Dolfijn maakte eerder dit jaar bekend de locatie in Harderwijk te gaan verlaten per 31 december 2016 en is op zoek naar een nieuwe vestigingslocatie.

Steun

Zonder de hulp van SOS Dolfijn had Sven zijn stranding zeker niet overleeft. Het is dan ook belangrijk dat de stichting blijft bestaan, zodat gestrande bruinvissen en dolfijnen een tweede kans kunnen blijven krijgen. Om het reddingswerk te kunnen doen is SOS Dolfijn volledige afhankelijk van giften en donaties. De stichting roept een ieder die SOS Dolfijn en walvissen een warm hart toe dragen, dan ook op om donateur te worden! Dit kan eenvoudig via www.sosdolfijn.nl

uitzet sven

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Replica bultrug ´Dutchy´ onthuld

21-12-2022: SOS Dolfijn heeft een bultrug na laten maken op ware grote. De bultrug is met een lengte van 14 meter een indrukwekkende aanvulling in het educatiecentrum. 

Lees meer

 
 

Gestrande orka Cadzand

16-10-2022: Op het strand van Cadzand is een vrouwelijke orka levend aangespoeld. SOS Dolfijn verleende eerste hulp maar de orka overleefde het niet. 

Lees meer

 
 

Hoe help je een bultrug

11-06-2022 Er komen veel vragen binnen hoe SOS Dolfijn hulp kan bieden aan de jonge, verzwakte bultrug die voor de kust zwemt.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn