golven

Bruinvis Norah na herstel terug naar zee
04 september 2023

Vandaag heeft SOS Dolfijn, de natuurorganisatie voor walvisachtigen in nood, de bruinvis die op 11 maart dit jaar ernstig ziek, vermagerd en uitgedroogd werd aangetroffen op het strand van Ouddorp weer gezond en wel vrijgelaten in de Noordzee. Door meerdere gezondheidsproblemen duurde de volledige behandeling bijna een half jaar. Maar vandaag 
is dan de heugelijke dag dat ze terug naar zee gebracht kon worden voor een tweede kans. De terugreis is voorspoedig verlopen.

Vrijwel levenloos werd de juveniele bruinvis Norah in de ochtend van 11 maart door een wandelaar aangetroffen. Pas van dichtbij zag de vinder dat het dier nog in leven was en sloeg direct alarm bij SOS Dolfijn. Na uitleg om de nodige eerste hulp kunnen bieden, konden door SOS Dolfijn opgeleide lokale hulpverleners snel ter plaatse zijn om ondersteuning te bieden terwijl het rescueteam van SOS Dolfijn per dolfijnambulance onderweg ging. Eenmaal in het opvangcentrum aangekomen werd snel duidelijk de ernst van haar gezondheidstoestand. Een behandeling tegen zweren in slokdarm, maagdarmontsteking, schimmelinfectie, longontsteking en longworminfectie waren allemaal nodig om Norah, vernoemd door de vinder, er weer bovenop te krijgen. Vandaag is ze weer vol op gewicht en in goede gezondheid teruggebracht naar haar natuurlijke leefomgeving. 

SOS Dolfijn is het opvang- en kenniscentrum voor walvisachtigen in Noordwest-Europa. De organisatie kan professioneel bruinvissen en dolfijnen opvangen die voor de Nederlandse, Duitse, Belgische en Noord-Franse kust in nood verkeren en zet zich in voor een brede bescherming van walvisachtigen. Middels wetenschappelijk onderzoek doet SOS Dolfijn meer kennis op over met name de bruinvissen, een kleine inheemse walvissoort, wat de populatie kan helpen. De kennis die 
de stichting over deze dieren heeft, wordt ook door middel van educatie vanuit het SOS Dolfijn bezoekerscentrum verspreid onder de maatschappij. Tientallen vrijwilligers zijn actief binnen de verschillende afdelingen van de organisatie. 

De gehele reis terug naar zee is voorspoedig verlopen. De weersomstandigheden waren optimaal en bruinvis Norah lag rustig aan boord in de speciale transportkist. Voorafgaand aan het transport is dit meermaals met haar geoefend. Voor de vrijlating mocht SOS Dolfijn rekenen op de inzet van het schip ´Phoca´ van de Waddenunit van het ministerie van LNV. De afvaart vond in alle rust plaats vanuit de Marinehaven Den Helder, die speciaal voor SOS Dolfijn toegang tot het terrein bood. Bruinvissen leven in het wild zowel solitair als in kleine groepjes dus het is niet nodig om herstelde bruinvissen met soortgenoten eerst te herenigen. De vrijlating vond plaats ten westen van Texel in de Noordzee. Het opvangcentrum in Anna Paulowna is momenteel leeg maar het team staat altijd klaar om een dier in nood opvang te bieden. 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn