golven

Bekende bultrug Dutchy laat zich opnieuw zien na 16 jaar
24 november 2023

16 jaar nadat de bultrug ‘Dutchy’ opdook voor de Nederlandse, Ierse en Noorse kust, maar daarna jarenlang van de radar verdween, is het dier opnieuw waargenomen! Deze keer in Noorwegen, waar ‘Dutchy’ in januari 2023 is gespot.

Uit foto-identificatie onderzoek blijkt, dat ‘Dutchy’ in januari gezien is in de buurt van Tromsø, Noorwegen, in het gezelschap van andere bultruggen! Zowel onderzoekers als 'whale watchers' Karine Heljen en Michael Fischer zagen ‘Dutchy’ in goede gezondheid actief jagen op voedsel. Toen Karine en Michael het dier herkenden informeerden ze SOS Dolfijn.

Het gebied bij Noorwegen is niet onbekend voor deze bultrug want ook in 2012 en 2014 werd Dutchy de bultrug daar ook al gespot. Dat blijkt uit foto-identificatie onderzoek. 

Bultruggen zijn namelijk, net als andere walvissoorten, als individu te herkennen aan de verschillende uiterlijke kenmerken. Denk hierbij aan de vorm van de rugvin of het staartblad, of typische kleurpatronen/tekeningen op het lichaam. Door die te fotograferen en vervolgna waargenomen dieren met elkaar te vergelijken kunnen walvissen, bruinvissen en dolfijnen wereldwijd gevolgd worden. Dit onderzoek geeft belangrijk inzicht in de verspreiding en migratie van deze dieren. 

December vorig jaar onthulde SOS Dolfijn een levensgrote replica van ‘Dutchy’. De 14 meter lange replica is te zien in het educatiecentrum van de stichting. Daarmee wil SOS Dolfijn bezoekers de mogelijkheid bieden oog in oog te komen met deze prachtige reuzen van de zee en hier meer over te leren. Met het verhaal van ‘Dutchy’ vertelt de stichting dat bescherming van walvissen niet stopt bij een landsgrens en internationale aandacht vereist.

Bultruggen kunnen wel 50 jaar oud worden en zijn baleinwalvissen. Ze zijn herkenbaar aan de lange borstvinnen en sierlijke sprongen uit het water. Een volwassen bultrug kan wel 18 meter groot worden. In de Noordzee worden bultruggen sinds het begin van deze eeuw steeds vaker waargenomen.

eaafc 2007 Marsdiep

archief

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvissen Iza en Martin terug naar zee

12-07-2024: Vandaag zijn 2 bruinvissen na herstel weer terug gebracht naar zee. Bruinvis Iza is vrijgelaten met een zender zodat we haar de komende tijd kunnen volgen. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

01-02-2024: SOS Dolfijn breidt de educatieve activiteiten uit met de bouw van een Waddenbelevening rondom de bruinvis. 

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn