golven

18 maart 2016

18 maart 2016 - Bericht van Arrondissementsparket Noord-Nederland

De officier van justitie heeft de zes jongeren, die verdacht worden van baldadigheid tegen een bruinvis, een proeftijd van drie maanden gegeven waarin zij verplicht educatie moeten volgen over de bruinvis bij SOS Dolfijn in Harderwijk en een schenking moeten doen aan deze stichting.

De jongens, drie 17-jarige jongens, waarvan één uit de gemeente Súdwest-Fryslân, één uit Bolsward en één uit IJlst, twee 18-jarigen uit Heeg en een 21-jarige jongeman uit Minnertsga zijn op 29 februari betrokken geweest bij een incident waarbij zij een bruinvis achter een auto hebben gebonden en daarmee hebben gereden over de Sedyk in Sexbierum. Daarbij liet de kop los van de romp en kwamen de ingewanden en foetus naar buiten. Uit sectie door de Universiteit in Utrecht bleek dat het dier al overleden was voordat de jongens het aantroffen. Dit incident veroorzaakte veel commotie in de maatschappij en op social media.

De officier van justitie sprak gistermiddag de jongeren, in aanwezigheid van hun ouders, indringend toe. Zij legde uit dat de jongens voor baldadigheid konden worden gestraft, maar dat zij besloten heeft de zaak tegen hen voorwaardelijk te seponeren met een proeftijd van drie maanden. Zij stelde als bijzondere voorwaarde dat de zes een dagdeel educatie moeten volgen over de bruinvis bij SOS Dolfijn in Harderwijk. Daarnaast moeten zij gezamenlijk € 200,- doneren aan deze stichting.

Deze afdoening past binnen het nieuwe project rond betekenisvolle interventies dat bij ZSM Noord-Nederland van start gaat. In dit project kijkt de officier van justitie, samen met ketenparters, of in bepaalde gevallen een andere afdoening dan het opleggen van straf tot de mogelijkheden behoort.

Bron: www.om.nl 

SOS Dolfijn werkt hier graag aan mee. Als kenniscentrum voor walvisachtigen wil SOS Dolfijn de jongeren tijdens dit dagdeel meer leren over de kleine walvis van de Noordzee, de bruinvis.
SOS Dolfijn doet het hele jaar door, naast opvang, aan educatie. Hiervoor bezoeken wij onder andere evenementen en scholen. Onze missie is kinderen en volwassenen meer te leren over de natuur, de Noordzee en de walvissen die hier in leven. Met als doel bij iedereen meer liefde voor deze prachtige natuur te creëren zodat een ieder met respect hier mee om wil gaan. SOS Dolfijn hoopt dit effect ook te behalen bij deze jongeren. 

bruinvissen

 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Tuimelaar dolfijn waarschijnlijk gebeten door zeehond

14-12-2021: De tuimelaar dolfijn die in de Oosterschelde is aangetroffen was ziek en waarschijnlijk gebeten door een grijze zeehond. 

Lees meer

 
 

Walvisgevangenis ontmanteld

12-12-2021: De beruchte Russische walvisgevangenis is onlangs ontmanteld. Ook heeft president Putin voorgesteld dat er een verbod komt op het vangen van deze dieren uit het wild. 

Lees meer

 
 

Dodelijk bacterie ontdekt in bruinvissen 

26-11-2021 Afgelopen zomer zijn er in korte tijd 190 bruinvissen dood aangespoeld op de Waddeneilanden. Onderzoek toont aan dat de dieren kampten met een dodelijke bacterie.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn