Levende bruinvis aangespoeld op Schiermonnikoog

22-01-2012 Zondagochtend is een levende bruinvis gevonden op het strand van Schiermonnikoog. De kleine walvisachtige is opgevangen door Stichting SOS Dolfijn. Het is de eerste levende bruinvis welke dit jaar wordt verzorgd in het opvangcentrum in Harderwijk.

Tijdens de eerste drie weken van dit jaar zijn al zeer veel meldingen geweest van dood aangespoelde bruinvissen. Zondagochtend kwam een melding van Schiermonnikoog van een levende bruinvis die bij harde wind en hoog water op het strand terecht was gekomen. Het dier is met de veerboot naar Lauwersoog gebracht. Het dier is tijdelijk verzorgd door medewerkers van de zeehondencrŤche uit Pieterburen totdat de dolfijnambulance van SOS Dolfijn ter plaatse was. De jonge bruinvis heeft de naam Hedzer gekregen, vernoemd naar zijn vinder.

Volgens Eligius Everaarts van SOS Dolfijn is het opmerkelijk dat er zoveel dode bruinvissen worden gevonden op onze kust. Ook in 2011 spoelde een recordaantal bruinvissen aan. Er wordt hier door meerdere instanties uitgebreid onderzoek naar gedaan. Everaarts legt verder uit dat er bij levend aangespoelde dieren vaak iets aan de hand is: "Dieren die levend op het strand terecht komen zijn vaak ziek of gewond. Direct terug zetten is dan geen optie. Deze dieren hebben hulp nodig."
Hedzer heeft pikwonden rond de ogen en blaasgat, toegebracht door meeuwen. Wat Hedzer verder mankeert zal wellicht de komende dagen duidelijk worden. Het dier wordt dag en nacht verzorgd en zal goed worden onderzocht.

Laatste nieuws

KNRM bevrijdt 2 bruinvissen uit visnet

06-04-2014: Zondag 6 april kreeg Stichting SOS Dolfijn het bericht doorgestuurd dat er op 5 april...

[meer...]

Levende bruinvis Maasvlakte in kritieke toestand opgevangen

19-03-2014: De bruinvis die woensdagochtend levend aanspoelde op de tweede Maasvlakte is in uiterst...

[meer...]

Drukke Maartse zaterdag

03-03-2014: Afgelopen zaterdag 1 maart kwam SOS Dolfijn maar liefst twee keer in actie om hulp te...

[meer...]

Bruinvis Bruno

17-02-2014: Nadat SOS Dolfijn op zaterdag een gestrande bruinvis uit BelgiŽ had opgevangen kwam...

[meer...]

Eerste bruinvis in 2014 opgevangen

15-02-2014: Zaterdag 15 februari heeft SOS Dolfijn de eerste gestrande bruinvis van het jaar...

[meer...]