Levende bruinvis aangespoeld op Schiermonnikoog

22-01-2012 Zondagochtend is een levende bruinvis gevonden op het strand van Schiermonnikoog. De kleine walvisachtige is opgevangen door Stichting SOS Dolfijn. Het is de eerste levende bruinvis welke dit jaar wordt verzorgd in het opvangcentrum in Harderwijk.

Tijdens de eerste drie weken van dit jaar zijn al zeer veel meldingen geweest van dood aangespoelde bruinvissen. Zondagochtend kwam een melding van Schiermonnikoog van een levende bruinvis die bij harde wind en hoog water op het strand terecht was gekomen. Het dier is met de veerboot naar Lauwersoog gebracht. Het dier is tijdelijk verzorgd door medewerkers van de zeehondencrèche uit Pieterburen totdat de dolfijnambulance van SOS Dolfijn ter plaatse was. De jonge bruinvis heeft de naam Hedzer gekregen, vernoemd naar zijn vinder.

Volgens Eligius Everaarts van SOS Dolfijn is het opmerkelijk dat er zoveel dode bruinvissen worden gevonden op onze kust. Ook in 2011 spoelde een recordaantal bruinvissen aan. Er wordt hier door meerdere instanties uitgebreid onderzoek naar gedaan. Everaarts legt verder uit dat er bij levend aangespoelde dieren vaak iets aan de hand is: "Dieren die levend op het strand terecht komen zijn vaak ziek of gewond. Direct terug zetten is dan geen optie. Deze dieren hebben hulp nodig."
Hedzer heeft pikwonden rond de ogen en blaasgat, toegebracht door meeuwen. Wat Hedzer verder mankeert zal wellicht de komende dagen duidelijk worden. Het dier wordt dag en nacht verzorgd en zal goed worden onderzocht.

Laatste nieuws

Bruinvis overleeft aanval van grijze zeehond

23-01-2015: Een bruinvis die afgelopen maandag gewond aanspoelde op Terschelling is...

[meer...]

Herstelde bruinvissen Hugo en Bart terug naar zee!

21-01-2015: Vandaag zijn twee bruinvissen die afgelopen jaar levend op het strand werden...

[meer...]

Bruinvis Dennis verhuisd

16-01-2015: Omdat tijdens de behandeling van bruinvis Dennis duidelijk werd dat hij...

[meer...]

Nieuwsbrief November

12-11-2014: Nieuwsbrief nummer 32. In deze editie onder andere:- bruinvis Sjors- aaibare...

[meer...]

Acties voor SOS Dolfijn

24-10-2014: Als stichting is SOS Dolfijn volledig afhankelijk van giften en donaties. We zijn dan...

[meer...]