Levende bruinvis aangespoeld op Schiermonnikoog

22-01-2012 Zondagochtend is een levende bruinvis gevonden op het strand van Schiermonnikoog. De kleine walvisachtige is opgevangen door Stichting SOS Dolfijn. Het is de eerste levende bruinvis welke dit jaar wordt verzorgd in het opvangcentrum in Harderwijk.

Tijdens de eerste drie weken van dit jaar zijn al zeer veel meldingen geweest van dood aangespoelde bruinvissen. Zondagochtend kwam een melding van Schiermonnikoog van een levende bruinvis die bij harde wind en hoog water op het strand terecht was gekomen. Het dier is met de veerboot naar Lauwersoog gebracht. Het dier is tijdelijk verzorgd door medewerkers van de zeehondencrèche uit Pieterburen totdat de dolfijnambulance van SOS Dolfijn ter plaatse was. De jonge bruinvis heeft de naam Hedzer gekregen, vernoemd naar zijn vinder.

Volgens Eligius Everaarts van SOS Dolfijn is het opmerkelijk dat er zoveel dode bruinvissen worden gevonden op onze kust. Ook in 2011 spoelde een recordaantal bruinvissen aan. Er wordt hier door meerdere instanties uitgebreid onderzoek naar gedaan. Everaarts legt verder uit dat er bij levend aangespoelde dieren vaak iets aan de hand is: "Dieren die levend op het strand terecht komen zijn vaak ziek of gewond. Direct terug zetten is dan geen optie. Deze dieren hebben hulp nodig."
Hedzer heeft pikwonden rond de ogen en blaasgat, toegebracht door meeuwen. Wat Hedzer verder mankeert zal wellicht de komende dagen duidelijk worden. Het dier wordt dag en nacht verzorgd en zal goed worden onderzocht.

Laatste nieuws

Acties voor SOS Dolfijn

24-10-2014: Als stichting is SOS Dolfijn volledig afhankelijk van giften en donaties. We zijn dan...

[meer...]

Goede Doel van de Maand

17-10-2014: De gehele maand oktober is SOS Dolfijn het Goede doel van de Maand bij...

[meer...]

Nieuwsbrief September

03-09-2014: Vandaag is de nieuwsbrief van SOS Dolfijn verschenen. In deze editie leest u onder...

[meer...]

Trash Bucket Challenge

01-09-2014: Zwerfvuil is een groot probleem voor het milieu in het algemeen en een levensbedreigend...

[meer...]

Dwergvinvis verstrikt in net

02-08-2014: Vanmiddag heeft Stichting SOS Dolfijn een melding ontvangen over een dwergvinvis welke...

[meer...]