golven

22 november 2011

De, op het Noord-Duitse Waddeneiland, aangespoelde potvis is vermoedelijk dezelfde potvis als welke bij Stellendam eerder deze maand succesvol leek te zijn gered. Stichting SOS Dolfijn coördineerde op 3 November een reddingsactie van een levend gestrande potvis nabij Stellendam. Toen eind van die ochtend het bericht binnenkwam dat er bij Stellendam op een zandplaat een potvis levend gestrand was, is onmiddelijk een medewerker van het opvangcentrum naar de locatie vertrokken. Hier is, samen met de KNRM en een EHBZ-medewerker van Zeehondencreche Lenie 't Hart, een reddingsactie gestart. Met behulp van sterke jetmotoren van het KNRM-schip "de Antoinette"is het gelukt om het dier uit zijn benarde positie te bevrijden en weer terug te begeleiden naar de Noordzee. Het dier kreeg een tweede kans maar op 16 November spoelde er een potvis aan in Duitsland. Met de Duitse onderzoekers is veelvuldig contact geweest en beeldmateriaal uitgewisseld om zo te kunnen beoordelen of het wellicht om hetzelfde dier gaat. Uit het beeldmateriaal kan men bijna zeker vaststellen dat het om dezelfde potvis gaat. Teleurstellend, vindt Stichting SOS Dolfijn. Maar bij de reddingsactie te Stellendam zijn alle opties voor het dier weloverwogen. Gezien de grote van het dier is opvang, zoals bij bruinvissen en dolfijnen in nood wordt gedaan, onmogelijk. Het dier euthanaseren was ook geen optie omdat het dier, op de locatie en door het opkomende water, niet op een veilige manier te benaderen was.  Daarom is besloten, in overleg met experts, het dier te bevrijden en te begeleiden naar open zee. Deze reddingsactie was voor de potvis de enige kans op overleven. Helaas heeft de potvis de kans vermoedelijk niet kunnen benutten en spoelde twee weken later aan op één van de Duitse Waddeneilanden.

potvis vermoedelijk toch overleden

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn