golven

03 maart 2014

Afgelopen zaterdag 1 maart kwam SOS Dolfijn maar liefst twee keer in actie om hulp te bieden aan gestrande bruinvissen. In de ochtend komt er vanuit België een melding binnen dat er nabij De Haan door werklieden op het strand een grote, levende bruinvis is gevonden. Het dier is bijna anderhalve meter groot en ziet er goed doorvoed uit. Bij de grensovergang wordt de bruinvis overgedragen aan Stichting SOS Dolfijn.
Per dolfijnambulance wordt de bruinvis vervoerd in een speciale transportkist, continu bijgestaan door een verzorger. Nog onderweg naar het opvangcentrum te Harderwijk komt er al een nieuwe melding binnen. Op Vlieland heeft men een levende vrouwtjesbruinvis gevonden. De Belgische bruinvis wordt in het opvangcentrum opgevangen door medewerkers en onderzocht door een dierenarts. De ambulance snelt weer verder om ook de tweede patiënt op te halen.

Dankzij de hulp van eilandbewoners wordt dit dier uit zijn benarde positie in het slik bevrijd en tijdelijk verzorgd, waarna het per watertaxi wordt vervoerd naar het vaste land. Daar in Harlingen staat dan inmiddels het team van SOS Dolfijn al klaar om ook deze patiënt over te nemen. Het blijkt te gaan om een vrouwtjesbruinvis met wat kleine verwondingen. Eind van de middag arriveert ook zij in het opvangcentrum. Beide dieren worden onderzocht en moeten in eerste instantie ondersteund worden in het water. Ze krijgen de namen Hugo en Ireen.

Met de komst van deze twee nieuwe patiënten verblijven er inmiddels 5 bruinvissen bij SOS Dolfijn. Drukke tijden dus voor de vrijwilligers en medewerkers. Bruinvis Ireen kan inmiddels zelfstandig zwemmen, maar Hugo moet nog continu ondersteund worden. Waarom de dieren aanspoelden moet nog blijken uit onderzoek.
 

Drukke maartse zaterdag

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn