golven

24 juli 2011

Zondagmiddag 24 juli vond een medewerker van het EHBZ-team Katwijk een levende bruinvis op het noorderstrand in Katwijk aan Zee. Het diertje lag te rollen in de branding. Leen van Duijn schakelde onmiddelijk de hulp in van zijn collega-EHBZ'ers en Stichting SOS Dolfijn werd gealarmeerd. Terwijl de dolfijnambulance vertrok vanuit Harderwijk naar Katwijk, brachten de EHBZ-leden (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren) de bruinvis over naar een wat rustiger plaats. Zij mochten hiervoor gebruik maken van de loods van de KNRM. Hier kon men de bruinvis in alle rust verzorgen totdat het team van SOS Dolfijn ter plaatse was. De bruinvis werd op een zachte ondergrond gelegd en goed nat gehouden. Dit nat houden is belangrijk omdat de bruinvis anders te warm krijgt. Daarnaast controleerde ze regelmatig de ademhaling van het dier. Dit geeft namelijk o.a. aan of het bruinvisje erg veel stress heeft of andere lichamelijk problemen. Eenmaal ter plaatse controleerde medewerkers van SOS Dolfijn nog de lichaamstemperatuur van het dier en werd de bruinvis, een vrouwtje van ongeveer een jaar oud, voorbereid op het transport naar Harderwijk. Ze werd overgeplaatst in een speciale hangmat en met de hangmat in een speciale transportkist geplaatst. Het transport verliep zonder problemen en rond acht uur 's avonds kwam de dolfijnambulance aan in Harderwijk. De bruinvis is 113 centimeter, weegt 22 kilogram en heeft de naam José gekregen. Behalve een wondje op haar snuit, ziet ze er redelijk goed en doorvoed uit. Ze is alert en reageert goed op de andere dieren in het bassin. In eerste instantie moest José ondersteund worden in het bassin, omdat ze niet goed zelfstandig kon zwemmen en ze zo goed kon uitrusten. Rond middernacht hebben medewerkers van SOS Dolfijn haar voorzichtig los laten zwemmen en sinds 01:00 uur vanacht zwemt José alweer zelfstandig. De komende dagen moet blijken wat José mankeert. Wellicht heeft de storm van die dag er mee te maken dat José aanspoelde op het strand.

bruinvis gered katwijk

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn