golven

16 januari 2015

Omdat tijdens de behandeling van bruinvis Dennis duidelijk werd dat hij niet uitzetbaar verklaard kon worden, is SOS Dolfijn op zoek gegaan naar een permanente verblijfplaats voor hem. Er is gekozen om bruinvis Dennis over te dragen aan het Dolfinarium in Harderwijk. Hier kan hij tussen soortgenoten verblijven in de Bruinvisbaai. Om Dennis over te kunnen dragen is een CITES certificaat aangevraagd en verkregen. Bruinvis Dennis werd eind september 2013 gevonden op Terschelling en is vernoemd naar zijn vinder. Bij binnenkomst in het opvangcentrum blijkt hij uitgedroogd te zijn en klinken zijn longen afwijkend. Op zijn kop zijn netafdrukken te zien. Het vermoeden bestaat daardoor dat hij in een net heeft vastgezeten en mogelijk ook water in zijn longen heeft gekregen. Ook geven zijn bloedwaarden aan dat Dennis bloedarmoede heeft. Na onderzoeken blijkt dat Dennis een ontsteking in zijn darmen heeft. Naast een aantal medische problemen, heeft hij ook een gedragsprobleem. Ondanks dat hij geregeld normaal en actief zwemgedrag vertoont, hangt hij graag langs de wanden van het bassin. 

Wanneer Dennis arriveert in het opvangcentrum, is het onduidelijk wat de leeftijd is van Dennis. Wanneer hij eenmaal wat is opgeknapt wordt er een onderzoek gedaan naar zijn leeftijd. Door middel van röntgenfoto's van botten is het mogelijk geworden om een nauwkeurige leeftijd van hem te bepalen. Daaruit is gebleken dat Dennis slechts een maand of drie oud is geweest toen hij strandde. Bruinvissen zijn de eerste zes maanden van hun leven volledig afhankelijk van het moederdier. Dennis heeft in die paar maanden op zee onvoldoende kunnen leren om zelf te overleven in het wild. Dat betekende helaas dat hij niet terug kon keren naar zee. Dennis heeft de verhuizing goed doorstaan. In het opvangcentrum van SOS Dolfijn verblijven momenteel nog drie andere bruinvissen.  

Bruinvis Dennis

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn