Potvis

golven

Wetenschappelijke naam: Physeter macrocephalus

Wat eten ze?

De potvis eet voornamelijk diepzee inktvissen en andere verschillende vissoorten.
Hij kan bij het zoeken naar voedsel duiken maken tot wel 3000 meter diep.

Waar leven ze?

De potvis is een zeer wijd verspreid soort en komt voor van de Noordelijke IJszee tot de Zuidelijke Oceaan. Hij heeft een voorkeur voor diepe wateren. De vrouwelijke potvis verblijft meer rond de evenaar (onder de 40° breedtegraad) terwijl de mannelijke potvis, met name als ze wat ouder en groter zijn, naar veel hoger gelegen gebieden trekt. De Noordzee, als ondiepe randzee, valt buiten het normale leefgebied van de potvis en het soort wordt hier dan ook beschouwd als dwaalgast. De dieren lijken hier moeilijk aan hun eten te kunnen komen en raken in het ondiepe water geregeld in de problemen. Voor meer informatie over strandingen van de potvis, kunt u onze pagina bekijken: www.sosdolfijn.nl/zonnestormen-en-walvisstrandingen

Hoe oud worden ze?

Tenminste 50 jaar

Hoe zwaar zijn ze?

Een volwassen vrouwtje weegt zo'n 15.000 kg en een volwassen mannetje ongeveer 45.000 – 57.000 kg. Een pasgeboren potvis weegt ongeveer 1000kg.

Hoe groot zijn ze?

Potvissen zijn de grootste soort tandwalvissen.Bij geboorte is hij al 4 meter groot. vrouwtjes worden ongeveer 11 meter en mannetjes 16-18 meter.

Hoeveel zijn er wereldwijd?

Geschat op 360.000 individuen.

Uiterlijke kenmerken?

De potvis heeft een driehoekige rugvin op zo'n tweederde van de rug. Hij heeft een grote vierkante kop met blaasgat links op de kop.

Dialect en sociaal gedrag

Potvissen communiceren met soortgenoten door het maken van kliks. Biologen hebben tijdens jarenlange studies ontdekt dat verschillende potvisgroepen een eigen dialect hebben. Naast het dialect is er ook veel sociaal contact binnen de eigen groep. In het filmpje in de link zijn de verschillende accenten goed te horen.

 

 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn