Dwergvinvis

golven

Wetenschappelijke naam: Baleanoptera acutorostrata

Wat eten ze?

Dwergvinvissen hebben een gevarieerd dieet, dat per gebied, seizoen en aanbod sterk kan verschillen. Hoofdzakelijk wordt er krill en kleine scholende vis gegeten.

Waar leven ze?

Dwergvinvissen hebben een wereldwijde verspreiding. Ze komen voor in zowel kustwateren als open zee. Voortplanting gebeurt in de warme wateren terwijl ze voor voedsel naar hogere breedtegraad trekken. In de Noordzee is de dwergvinvis de kleinste en de meeste algemene baleinwalvis. In 2005 werd het aantal dwergvinvissen in de Noordzee geschat op 10.500 individuen.

Hoe oud worden ze?

Dwergvinvissen worden meer dan 50 jaar oud.

Hoe zwaar zijn ze?

Volwassen dwergvinvissen wegen over het algemeen tussen de 5400 – 6800 kg.

Hoe groot zijn ze?

In de Noord Atlantische Oceaan varieert de gemiddelde lengte van vrouwen tussen de 8.5-8.8 m en mannen tussen de 7.8-8.2 meter. Kalfjes zijn bij geboorte tussen de 2.4-3.5 m.

Hoeveel zijn er wereldwijd?

Onbekend. Tenminste 182.000 in de Noord Atlantische Oceaan.

Uiterlijke kenmerken?

Kleine slanke vinvis. Relatief hoge rugvin. Bovenkant lijf is donker grijsbruin en de onderkant is wit. Ook op de borstvinnen loopt een witte band.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn